JellyPages.com

Tuesday, 2 April 2013

Feeling

Hye

Pelik la dengan hati nie, dengan perasaan nie n dgn minda nie...
Aku jeles ke? xpon...sejak bila ade kamus jeles dalam idop aku nih..
selalu nya aku cam biar la..if ada jodoh xkemana...sume nye takdir Allah...
Aku cuba tahan kan rasa tu sume...

Now mana pergi?? arrrgghhhhh.... hati tolong la jgn camnie...xkeruan rase nye....
jangan terlalu nak think more...kalau ada xkemana...insyaAllah sayang dan kasih tu xkan hilang kalau jodoh tu Allah da cakap...

Hilang kemana ke... jaoh kemana ke..akan tetap bersama...hanya kerana pergaulan luas akan fikir ke arah yang lain? arrrgghhhh....so stupid...bru bape hari...belom lg untuk sehidup dan semati...lame lagi masa tu...
Sekarang nie la kene belajar terima hakikat. Terima yang bukan seperti dulu lagi..
Kena fikir masa depan kita...Kena terima pergaulan dia macam yang dia buat kat kita...
Maybe dulu dia pon rase cmnie mase aku keje...

Kalau dulu aku pikir...bercinta masa study ntah bila da abeh buat hal sndiri..xde pon kan??
So juz think this like that...Apa yang selalu pikir tu sume salah...

Reda dan tawakal dengan takdir Allah.. semua nya xkan kemana dengan izin Nya..
Berdoa supaya apa yang think negative nie insyaAllah xkan terjadi dan berdoa supaya takdir dan jodoh tu akan selalu ada tuk kita...Amiiinnn....



Kelakar kawan adik amek kesah boyfriend kakak die..

Assalammualaikum

Pagi tadi aida saje upload gambar En Sayang dalam facebook..
da lame xletak..juz saje..bcoz i miss him..bole la tgk2 gambar die when aida feel boring with my job...
then, ade la adik nie nama dia syauqi...kawan syawal kt skolah..aida nie kiranya kawan2 adik tu sume aida kenal..aida suke bergurau ngn dorg..sbb nak kenal kwn2 adik aida nie sape..
actually not about this story..

Adik nie suka im or chat ngn aida..aida pon melayan la..
Tadi die tanye..."akak yang Muhammad Aikal tu bf akak ke?"

so I feel..wah! nak amek tau plak dak kecik nie...hehe
Aida pon menjawab la.. 


"haha ..aah..bf la wat mase nie adik..

insyaAllah akan jadi bakal suami kalo ada jodoh..

doa2 kan la ye..hehe"

Klakar bile budak2 tanye soklan cmtu...

ade jgk budak kecik amek kesah...

Actually adik..akak nak cakap..nie boyfriend akak..jgn curi die dari akak..!!! hehe








ermmm....xde kene mengena ngn dak nie pon..tp suke tgk muka die nie..comel!!!!!

Friday, 22 March 2013

Takut

Salam

takutnya .....

nak tau takut kenapa??

takut kehilangan cinta...

xpernah merasai nya....

mengharapkan ia tidak pernah terjadi...

mengharap cinta kami sampai cinta yang abadi...

insyaAllah.....

Cinta pada Allah xkan pernah pudar...cinta pada sayang akan sentiasa indah...


Multi-Level Marketing

Salam,

Entry hari ini adalah mengenai Multi - Level Marketing ataupun MLM.. Mesti semua sedia maklum apakah itu kan... Kalau nak tau, aida baru je nak terjebak dengan benda tu... Menarik kot.. Seorang kita carik dapat RM 250...sape yang xnk kan..



Kenapa aida masuk? sebulan yang lepas ada la kawan datang... Dia seorang nurse dan bercakap yang skang sedang buat part time.. then, aida tanye la die buat keje apa...macam2 la...aida tanye banyak ke dapat sedang kan nurse da cukup kot ..banyak gak gaji die tu..tapi sekali die cakap kerja senang gler...

Gaji RM2500 sebulan dengan hanya 4 jam je msok office dalam masa sebulan...ko giler x dengar? aida da pkir byk tu kalo tambah ngn gaji aida sekarang..bole la bagi mak RM 1000 sebulan....senang nak mampus keje die... then aida tnye lagi...keje apa tu? dia pon cakap..slowly la, nak cite la nie...ok...aida da dapat tangkap da yang dia buat MLM... yes! betul yang aida pikir...die bawak la pegi office die...

aida teruja kot...nak tau impian aida, aida nak bagi duit kat mak banyak ckit..mak slalu cakap xrasa lagi duit aida keje...mmg xdpt nak bagi byk...lepas tu, adik aida selalu mintak macam2...tapi aida xdapat nak bagi...sebab die rapat ngan aida je..so ngn aida jela die slalu mintak...aida xpikir benda lain pon...seriusly, kalau la aida berjaya, mesti mak gembira...nampak bayangan muka mak je... waaaaa.... muka aida da berseri giler kot dengar benda nie... nak cakap aida giler duit pon ade..sape x giler kot bila dengar camtu...hehe

Aida xpkir lain sebab aida nampak kawan aida da berjaya...serius yang die berjaya...die dapat carik orang banyak bawah die...hmmm...ape lagi, aida pon dah membayang kan muka2 giler duit tu...aida banyak kawan..then aida rase dalam banyak2 tu xkan la xde yang terpengaruh cam aida nie...muahaha...giler kan aida...aida takut la nak bagitau org lain...cam mak, kak ija, lemi ngn sume la...lagi-lagi encik sayang tu..lagi la xberani...then, mencari kekuatan sume mereka sume xmara...aida update la status kt fb..sume org tau...keluarga aida pon tau...tapi dorg xde la membantah...cakap suke hati ko la dik...heheh...

aida pon cam berani la...da bape kali da jumpe group2 sane tu...aida da mcm fun gler la ngn dorg...then, aida rase bersalah sangat sebab xcakap benda yang betul ngn encik sayang...yela..menipu ari tu mara tgk la..aida xberani da nak buat lagi...gler kot..seram..xpena lagi kene camtu...heheh...aida amek keputusan bg tau die...pon kene mara gak..tapi ade cakap die yang aida dok pikir je...

Daripada semangat gler nak masok  hari tu....hati nie automatik berubah bila encik sayang tu berkata-kata...OMG...tak pikir lak camtu...saya da pikir duit...bisnes maju..muhahaha...

Now aida da mlas nak pkir bisnes...yang aida tau aida nie senang kene psiko!!!!!! so makne nye pandai la kawan aida tu psiko aida an...so aida da xde hati nak wat bisnes tu...cukup da kot gaji skang nie rase nye...fokus pada yang satu je... so duit yang aida bayar tu?? aida xtau la dpt ke x..kalo xdpt redha je la...aida bg sedekah je kat dorg...wlupon rase dorg sume tu da kaya...xpela..aida sedekah jela...sejuk kan rase hati...

Menyesal??? xpkir pon camtu...pengajaran jangan nak buat keputusan sesuka hati...lagi-lagi kita da ada pasangan hidup..lagi la kene buat keputusan sama2....

Wednesday, 20 March 2013

Pengakuan Kesalahan

Ya Allah,

Kenapa lah perkara begini terjadi. sebelom nie tidak pernah sekali aku rasa cmnie...
Perasaan yang sangat lain. Perasaan bersalah yang teramat sangat... aku mengaku yang tu silap aku...
Tapi xkan buat lagi..serius sangat menyesal..

Aku xpernah nampak kemarahan tu..sebelum nie juz wat ikot suka ati je..
Sebab kepercayaan tu aku tak nampak...Sekali dah kena baru rasa sakit kan...yes! sangat sakit tidak dapat perhatian lagi...sangat sakit bila xdapat kepercayaan lagi...sangat sakit bila kurang dapat rasa sayang tu..

Pengakuan salah tu xdapat diterima kerana ada lagi satu aku buat...
Cuma rasa nak cari benda baru...tapi sebab buat keputusan sesuka hati...aku terkena lagi...kemarahan yang sangat2 dirasai walaupon hanye sekadar message from fon through fon..

What can i do? how i want to tell u?

kadang kala keputusan sendiri mmg bagus...tapi kita perlu pandangan org lain termasuk org yang kita cintai...
Oleh kerana selalu wat keputusan sendiri so aku try je la...tapi maybe aku salah agi sebab tak berbincang...

ya Allah perit rasa hati...perit sebab layanan yang diberi tidak seperti selalu...aku baru rasa apa itu cinta...tetapi aku sendiri yang rosak kan rasa cinta tu...argghhhh....

Saat hati nie da rasa sayang giler, perasaan cinta yang xdapat dibendung. Saat tu pula datang nye dugaan yang aku sendiri lakukan...

Ya Allah, jangan lah kurang kan perasaan cinta dan sayang dia padaku... aku xboleh terima semua tu.. aku memohon xkan ulang lagi perkara tersebut...tapi soal kerja tu aku sendiri ingin lihat mana kebolehan aku...

aku xnak kehilangan die...perasaan cinta dan sayang xboleh hilang dah...

sayang pliss forgive me......

Thursday, 14 March 2013

Period Pain


Am I too open to talk about this. But it seems yes. Its a normal thing and for me everyone should know about this. Even a guy. Sebab kadang-kadang lelaki always said... biasalah tu PMS. PMS mmg sering dikaitkan dengan emosi yang tidak stabil, super sensitive, cepat marah, cepat terasa, mood swing like revolving door. Ketidakstabilan hormon saat-saat kedatangan waktu 'istimewa' ini kadang perempuan sendiri tak sedar. Sebulan sekali. Ada sesetengan perempuan kedatangan waktu 'istimewa' ni sangat teratur. Ada pulak yang kucar kacir. Ada yang langsung tak terkesan dengan kedatangan waktu ni. She seems normal. And lelaki start la cakap... "eh apsal ko PMS buruk rupe. Si anon to elok jek. Tak macam ko." Weyh... senang la cakap. Meh sini cuba ko test try jadi perempuan. Sakit ke tak. Cuba test rasa. Hormon setiap manusia tak sama. Berbeda-beda. Maka, tak setiap perempuan dapat merasakan 'keseronokan' PMS ni. 

How does it feel
Sesetengah lelaki selalu question macam mana rasa senggugut?. Apsal perempuan BERTUKAR setiap kali PMS?. Jenuh la nak layan tiap-tiap bulan macam ni. Even perempuan yang tak pernah rasa senggugut pun tertanya-tanya. To be honest, setiap bulan I myself mengalami senggugut yang boleh dikategorikan agak teruk. Since I'm in high school. Pernah masa sekolah dulu, kalau kena kat sekolah... surely saya lah penghuni setia bilih rehat kat makmal ERT tu. Pernah sampai cikgu kene call my parents to pick me up sebab I can't get up langsung. Nak jalan pun kene pimpin. Dan pernah sekali saya kene beberapa jam sebelum pulang dari sekolah. Nak keluar dari pagar sekolah tu memang kawan tolong pimpin kiri kanan. Beg pula orang yang bawakan.

Bila sampai rumah... tak perlulah cakap banyak, saya cari katil dan selimut... baring jek dalam selimut dah macam mengkarung. Kalau mak panggil... memang takkan jawab la... yang mampu... angguk.. geleng. Sebab kan... kalau cakap.. nanti sakit perut. OMG.. is it that bad? Yes it is. Till now... masih lagi sakit. Seluruh kaki dari betis membawa ke peha... membawa ke perut terasa semua otot-otot dan urat tegang. Kalaulah anggota badan ni elastik, dah tarik-tarik kasik regang sikit. Maybe boleh feel better. Who knows. Kan??? 

Rasa sakit tu... memang cannot take it. Rasa macam nak kerut dahi all the time. Kepala sampai rasa berasap sebab angin-angin terlalu banyak dirembeskan di dalam perut. (its rahim to be exact). I even pernah sampai muntah-muntah sehingga badan menggigil dan end up MC balik umah... Bibir sampai pucat. Dan sepanjang perjalanan nak balik ke rumah tu... rasa nak campak jek stereng kete soh kete jalan sendiri. 

How to take care of it
1) For those yang agak kronik macam saya, kalau benar-benar tak larat go to nearest clinic dan amikla MC. Dari korang struggle dok kat office end up sentap marah orang sekeliling sehingga orang sekeliling ikut sentap.

2)Time-time tengah syok sakit perut tuh, toksah la berangan nk menghirup air teh panas. Teh tu banyak angin melainkan teh halia. Dahla perut memang tengah banyak angin... tambah pula angin dari teh yang sedpa diminum tu... jangan cari pasal k. 

3)Milo panas is a right choice. Sama ada Milo bersusu atau Milo O, both pun elok. Yang tak elok MILO AIS. Its a big no no dek non.

4)Make sure tiap kali kedatangan waktu 'istimewa' ni catitkan dalam kalender. So the next month silalah teliti dan about a week before kedatangan hari 'istimewa' ni jadikanlah AIS sebagai musuh ketat anda. Ais inilah penyumbang terbesar yang membantu otot-otot menjadi kejang dengan lebih pantas. Malah membatu pengecutan dinding rahim dengan lebih cepat. (betul ke ni?) Kalau tak caya... sila test bulan depan... pakat minum ais bebanyak sebelum datang period.

5)Minum air suam. Minum air panas lagi bagus. Bukan stakat suam-suam kuku ye. Tahap kepanasan tu lebih sket. Bila kita minum air panas, secara tidak langsung otot-otot akan mengambang semula. Maka, dapatlah mengurangkan rasa senggugut itu. 

6) Sapukanlah minyak panas pada perut, kaki dan bahagian yang terasa kejang itu. Berulang kali sehinggalah korang rasa... dah lega sikit dah ni.

7) Tak pun, gunakah lah laptop. Letakkan di atas perut. Sebab, laptop kan panas. So, bila letak tu sedikit sebanyak akan membantu mengurangkan rasa sakit sebab haba yang disebarkan oleh laptop tu membantu mengembangkan otot-otot perut.

8) Ni adalah cara terbaik yang menjadi pilihan utama saya. TIDUR. Tapi bukan mudah nak tidur especially time tengah berperang dengan kesakitan tak boleh dibendung ni. Nak tidur pun kene cari posisi terbaik. Bergolek ke kiri... bergolek ke kanan.... meniarap... mencangkung dan berbagai-bagai cara atau posisi yang cuba di explore oleh mereka yang mengalaminya... demi mendapatkan posisi terbaik. Apa yang dimaksudkan posisi terbaik ni? Posisi terbaik dalam konteks ini bermaksud... posisi yang mana... selesa dan tidak sakit perut lagi. Tapi perlu diingatkan... kalau dah jumpa posisi ini... nak gerak seinci pon tak rela. nak angkat kuku pun tak sudi. Apatah lagi kalau tiba-tiba ada orang suruh..."eh baring la sana sikit"... saja nak mintak penampar.

9) Makanlah ubat. Antara ubat yang sering diambil... panadol atau paracetamol. Ponsten. Atau Panadol Menstrual. Tapi tak bape elok sebenarnya bergantung pada ubat ni. maka... ini adalah option terakhir. But it seems I always choose this option lately... Sebab tahap kesakitan yang luarbiasa. Hurmmm...

How to cure it
Since lately I've been attacked by extraordinary period pain, saya sering ke clinic untuk ambil ubat dan MC. Wanna know what did the doctor said?

Me : Doc, macam mana nak hilangkan sakit senggugut?
Doc : In your family ada history senggugut? Your mom perhaps?
Me : Erm... ada. Mak saya masa dia muda-muda dulu.
Doc : Then u pernah tanya your mom whether she still suffering for this pain every month?
Me : Pernah. My mom said... the pain hilang after she gave birth to me. Which is the third child. 
Doc : Mostly, senggugut ni faktor keturunan. Since your mom pernah kene.. so the percentage untuk u suffer for the pain pun tinggi. Besides faktor hormon. Btw, my answer to your question is... kahwin.... get yourself pregnant... give birth. InsyaALLAH... after that... tak la suffer lagi for the pain.(he smiled at me)
Me : Ooooo... (dengan muka blur)
Doc : Are you married?
Me : Nope (buat muka seposen)
Doc : Cepat-cepatlah kahwin... Dah ada calon?
Me : Ermmm... amik ubat kat luar eh doctor?

The doctor just laughed at me.

Selain daripada kahwin amalan hidup sihat itu perlu. Such as.. selalu-selalulah bersenam seperti swimming, jogging dan sebagainya kerana aktiviti-aktiviti sedemikian membantu otot-otot anda lebih elastik dan tak keras macam kayu.

Ada lagi satu cara iaitu dengan pengambilan makanan tambahan EPO (evening primrose oil). EPO ni elok untuk kesihatan dan keseimbangan hormon bagi kaum wanita. Tapi takdelah sekali makan dah baik dah. Jadikanlah ia sebagai amalan demi menjaga kesihatan anda untuk jangka masa panjang. EPO ni pun memang baik untuk menjaga kecantikan. Ha... bila sebut bab cantik mesti suka kan. So, its a bonus la kalau makan EPO ni. So, silalah ke nearest pharmacy dan belilah EPO.

Cara terakhir buat masa ini.. I mean in this entry is... gunakanlah FC Bio Sanitary Pad. Bulan pertama guna memanglah tak nampak perbezaan. tapi keep continue gunakan pantiliner sehingga kedatangan haid pada bulan hadapan. U will feel the difference. Rasa kurang dan bulan-bulan berikutnya... tidak sakit lagi. InsyaALLAH.

All the option saya dah cuba... alhamdulillah memang nampak keberkesanannya. Cuma as I said...saya mengalami kesakitan yang extra ordinary lately. Mungkin saya kene cuba option yang doctor tu suggest kot Hehehehe....

Kalau ada kesilapan fakta dan sebagainya minta maaf awal-awal. Sekadar berkongsi apa yang saya tahu dari pembacaan, kawan-kawan dan pengalaman sendiri.


Giler sakit woooooo....jgn main2...sakit cmnie bole tahan...insyaAllah sakit nk bersalin nnt pon bole tahan..huhuh...penyedap hati ...
kopi and pasta je...

Friday, 8 March 2013

Kebosanan

Hari nie bosan gler... i dont know why..
Stat dari abeh lunch sampai skang u know what??
i just waste my time with chatting and searching...
Keje melambak tapi hati nie nak wat kosong,..

sumtimes i think i not important for u...
sumtimes i think juz i only thinking of u ...
sumtimes i just ignore what u do...
sumtimes i don't want think about u...

menghabiskan mase die fb adalah cara yang paling bagus tuk menghilangkan rase bosan dalam kepala hotak nie...
for me...fb adalah cara kte nak ber communicate or cara  nak bersosial.... yela..kat office nie sume laki..
dan dorg mmg xbole bwk berborak..bcoz keje dorg laen..xsama dan membosankan...

nak cakap boyfriend xde pon ade jgk....
mane die?? ntah..ilang ntah kemane...
mmg camtu pon..makin lama makin xtau life die camne...

argghhhh.......bape hari bln erk ari nie...
meeting pon best gak...ade gak mase nak borak ngn akak2 tu....
Xsabar nak balik nih....


cara berborak ngn diri sendiri menggunakan blog cmnie... ~_~